Majowie uważali, że kakao to „napój bogów”. Nie ma się czemu dziwić! Jest to napój, który ma wiele korzystnych właściwości i bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Co trzeba wiedzieć o kakao?

Wartości odżywcze

Kakao zawiera sporo witamin i minerałów. Warto pamiętać, że również ma niewiele kalorii. W 100 gramach znajdziemy jedynie 250 kcal. Dzięki temu warto używać go, gdy chcemy zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Kakao wzbogaci smak owsianki, batonów zbożowych czy kawy.

Kolejną zaletą kakao jest niski indeks glikemiczny (wartość IG to 20), dzięki temu jest ono również korzystne dla osób, które borykają się z insulinoopornością lub cukrzycą.

Kakao ma wiele składników odżywczych, które są niezbędne, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Sód, wapń, potas, magnez, żelazo, ryboflawina, a także witaminy z grupy A, E i B znajdziemy w napoju.

Kakao zamiast kawy

Wiele osób nie wyobraża sobie przebudzenia bez filiżanki porządnej, czarnej kawy. Warto jednak wiedzieć, że kakao również ma właściwości pobudzające. W napoju tym również znajduje się odrobina kofeiny, ale również jest teobramina oraz teofilina. Dzięki tym składnikom poczujemy się jak po filiżance kawy.

Miłośnicy kawy nie muszą sobie jej odmawiać. Można jednak zmniejszyć jej ilość i dodać odrobinę kakao do kawy. Wyśmienity smak gwarantowany.

Zobacz również  Warzywa i owoce - jaki mają wpływ na nasz organizm?

W walce z nadmiarem kilogramów

Większość osób uważa, że zgubienie nadprogramowych kilogramów wiąże się z rezygnacją z wszystkiego co pyszne. Otóż nie!

Kakao zawiera duże ilości magnezu, który między innymi dostarcza organizmowi energii oraz jest odpowiedzialny za metabolizm glukozy. Dzięki temu zbędne kilogramy szybciej będą znikały.

Pomoc w nauce

Epikatechina, która występuje w kakao, jest odpowiedzialna za poprawę pamięci i koncentracji. Naukowcy odkryli, że osoby, które spożywają około 40 filiżanek kakao tygodniowo nie mają problemów z koncentracją. Również rzadziej są narażeni na choroby takie jak Alzheimer czy Parkinson.

Warto o tym pamiętać i dzieciom proponować kakao do kolacji lub w czasie śniadania. Jest to napój, który ułatwi dziecku koncentrację i pomoże w nauce.

Źródło przeciwutleniaczy

Kakao to również bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi oraz zwalczają wolne rodniki.

Kakao w diecie zwiększy szanse na uniknięcie chorób układu krążenia, zmniejszy ilość złego cholesterolu w organizmie oraz zmniejszy ryzyko zachorowań na nowotwory.

Warto, by panie wiedziały, że obecność przeciwutleniaczy w organizmie spowalnia procesy starzenia. Skóra przez dłuższy okres będzie sprężysta i jędrna. Dłużej zachowa młody wygląd.

Kakao ma wiele cennych właściwości, które działają na nasz organizm. Poprawiają zdrowie, samopoczucie, a także wygląd. Wybierając kakao należy jednak zwracać, by było jak najbardziej naturalne. Napoje kakaowe nie mają już takich właściwości jak kakao. Tak samo jest z czekoladami. Czekolada, która w dużej mierze składa się z kakao jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego organizmu, o ile to odmiana gorzka.

Kakao – właściwości i wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *